BLOG | Het belang van de juiste stoel in de ouderenzorg

4 september 2020

Herkenbaarheid van meubilair

In haar blog schrijft Hijlkje Lootsma van Dementierealist over het belang van herkenbaarheid van een voorwerp voor mensen met dementie. Het voorbeeld van de moderne smartphone t.o.v.  een telefoon van 20 jaar geleden, is heel treffend en herkenbaar. Maar hetzelfde geldt voor alledaagse voorwerpen waar we niet zo snel aan denken, zoals een stoel. Stel dat een persoon met dementie qua beleving 15 jaar terug in de tijd leeft, dan kan het zo zijn dat hij een moderne stoel niet als stoel herkent, omdat de vorm ver afstaat van zijn referentiebeeld.

Deze stoel wordt bijvoorbeeld niet als stoel herkend en daarom zal iemand met dementie er niet direct op gaan zitten, in tegenstelling tot de meer typische stoelvorm:

De rol van de stoel in de ouderenzorg

In de ouderenzorg wordt naar onze mening vaak te weinig aandacht besteed aan de juiste stoel. Te vaak horen wij in gesprekken dat bewoners maar een paar uur per dag in de stoel zitten, dus dat het belang niet zo groot is. Een stoel die voorgesteld wordt, wordt soms in 1 minuut beoordeeld op zitcomfort en uiterlijk. In de realiteit brengen bewoners soms tussen de 8 en 10 uur per dag door in deze stoelen, dus het belang is juist erg groot.

Bij de stoel speelt zitcomfort dus een belangrijke rol. Denk hierbij aan de dikte van het schuim, maar ook de stofkeuze bepaalt grotendeels het zitcomfort. Een gladde stof kan veel hinder veroorzaken doordat bewoners wegglijden, terwijl bepaalde kunstleer soorten juist een erg medisch gevoel geven aan de stoel.

In het comfort zijn ook armleggers belangrijk. Vaak worden stoelen met armleggers ingezet zodat bewoners goed in hun stoel kunnen blijven zitten. Het nadeel is echter dat mensen dan passiever worden en zelfs in slaap kunnen vallen in hun stoel. Daarom krijgen we vanuit de ouderenzorg steeds vaker de vraag juist naar stoelen zonder armleggers. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen alerter en actiever zijn. Vaak zie je ook dat mensen (met of zonder dementie) actiever worden en daarmee veel beter functioneren.

Zichtbaarheid  en contrast

Voor mensen met visus problemen is contrast juist weer belangrijk. In onze ontwerpen zorgen wij er altijd voor dat looproutes ruim zijn en goed zichtbaar en herkenbaar Daarnaast zorgen wij voor de juiste verlichting die ervoor zorgt dat alles goed aangelicht wordt. Maar ook het contrast in de kleur van het meubilair t.o.v. de vloer of de wand nemen we mee. Meubels en hun functie moeten duidelijk herkend worden, zodat bewoners zekerder zijn als ze gaan zitten of bewegen in een ruimte.   

Terug naar het nieuwsoverzicht
Wij zijn trotse partner en dealer van:
Wil je een offerte ontvangen?
Of heb je een Vraag?
Je ontvangt zo snel mogelijk van ons een antwoord of een offerte op maat!